Gouwe Ouwe sterren in blauw rood en beige

Gouwe Ouwe op maat: Welzijn voor iedereen

DOOR:Evelien Tijsma
Gouwe Ouwe optreden dansende dames

Dankzij een subsidie van Stichting Brentano’s stond Gouwe Ouwe op donderdag 26 november in het Twiskehuis in Amsterdam Noord. Er waren kleinschalige optredens in de zaal, de huiskamer én een-op-een optredens bij bewoners op de kamer. Het was één groot feest.

Tineke Swagerman, vrijwilligerscoördinator en nauw betrokken bij het welzijn van het Twiskehuis: “wat me raakte, was de blijheid die ik bij de mensen zag. En ontroering. De bewoners wisten van tevoren niet dat ze toegezongen zouden worden, maar ze vonden het allemaal prachtig”.

Tineke: “Gouwe Ouwe heeft vaker in het Twiskehuis gestaan. Meestal is een optreden te duur voor ons, we hebben niet zoveel budget. Maar nu kregen we een mail van Stichting De Tijdmachine dat we subsidie voor een Gouwe Ouwe konden aanvragen via Stichting Brentano’s. Dat hebben we gedaan. En het ging zo snel; binnen een week kregen we al bericht dat de subsidie toegekend was.” 

Een-op-een optredens

Lin van Mourik, projectmedewerker Gouwe Ouwe: “Dit was de eerste keer dat we het hele huis doorgingen met een-op-een optredens; twee muzikanten die een bewoner in hun kamer verrassen met muziek die hun persoonlijk raakt.”

Tineke: “Ik vond het direct een mooi idee, want zo konden we nog meer bewoners blij maken. We mogen maar 30 bewoners in de zaal hebben, dus tijdens een optreden bereiken we nooit alle bewoners. Er zijn bovendien mensen die nooit van hun kamer komen omdat ze niet willen of aan bed gekluisterd zijn; hen zien we nooit bij activiteiten. Die konden we nu dankzij de een-op-een optredens ook bereiken.”

Een spannende verrassing

Het was best even spannend,” vertelt Lin. “De bewoners waren net wakker en wisten helemaal niet dat we langs zouden komen. Zouden ze het wel waarderen?”

Tineke: “De muzikanten gingen een voor een langs de kamers van tien bewoners die zelden van hun kamer afkomen. Het was mooi, heel mooi. Echt iedere bewoner die een een-op-een concert kreeg, vond het prachtig. De dagen daarop ben ik wel honderd keer door hen allemaal bedankt voor de verrassing.” 

Diep geraakt

Ze vervolgt: “Wat me echt geraakt heeft, is de blijheid die ik bij de mensen zag. De ontroering. Er woont hier een mevrouw die geen vrienden en familie heeft. Ook haar verrasten we met een een-op-een concert. Ze vertelde heel zachtjes dat ze van klassieke muziek houdt. De muzikanten speelden een klassiek muziekstuk. Ze was heel stil tijdens het optreden. Het leek of ze niet keek. Maar op een gegeven moment zagen we dat ze haar hoofd wegdraaide en dat er een traantje vloeide. Het raakte haar zoveel dieper dan we in eerste instantie dachten.”

Van lied tot levensverhaal

“Een andere meneer blijft altijd op zijn kamer, waar hij elke dag muziek draait. Toen de muzikanten speelden, zei hij tegen mij: ‘Ik wou dat ik met je kon dansen, maar dat kan niet meer.” Lin herinnert zich dat optreden ook nog levendig: “Toen muzikanten Bo Moelker en Pieter Althuis daar een cover speelden, zei de bewoner: ‘Wow, het lijkt wel alsof die muzikant hier zelf staat te zingen!’.” Na afloop spraken de muzikanten nog lang met hem over hun gezamenlijke interesse: muziek en alles wat daarmee te maken heeft. 

Dat was geen unicum; na de een-op-een optredens ontstond altijd een gesprek tussen de bewoners en de muzikanten. Sommige mensen vertelden hun hele levensverhaal. Lin: “Het was veel meer dan een liedje en dan door naar de volgende bewoner. Er was persoonlijke aandacht voor iedereen. Ook voor de muzikanten was dat bijzonder. Je komt zo dicht bij een persoon.”

Huiskameroptreden en feest in de zaal

In de middag was er een optreden in de huiskamer, bij de bewoners met dementie. Tineke: “Sinds corona hadden we niet echt artiesten binnen gehad. Toen de muzikanten op de huiskamer kwamen, lichtten alle ogen op. De muziek zorgde direct voor leven in de brouwerij; mensen vonden het heel mooi.”

En ’s middags was het feest in de zaal. Tineke: “We hadden advocaatjes en hapjes; het was echt een feessie. Mensen bewogen mee op hun stoelen. Eén mevrouw ging op afstand rolstoeldansen. Dat was geweldig. Ook de polaroidfoto’s die gemaakt werden van de bewoner waren een groot succes.” Lin: “Die foto helpt mensen om het mooie moment met anderen te delen; het is een tastbare herinnering.” Ze vertelt dat de bewoners toe waren aan wat vrolijkheid in deze tijd. “Een van hen verzuchtte: ‘eíndelijk is er weer eens iets leuks te doen hier!’.” 

Oog voor de individuele bewoner

Tineke: “Welzijn betekent voor mij dat elke bewoner op z’n eigen niveau plezier ervaart. Dat we echt oog hebben voor de individuele bewoner en wat hij waardevol vindt. Daarom zou ik Gouwe Ouwe in zoveel verschillende vormen absoluut aanbevelen. Ik ben vooral razend enthousiast over de een-op-een optredens; zo ‘n waardevolle toevoeging. En dan wordt het ook nog gesubsidieerd; wat wil je nog meer? Ontzettend belangrijk dat er geld beschikbaar is voor welzijn, juist in deze tijd. Ik kan het van harte aanraden: verras je bewoners met Gouwe Ouwe op maat. Zo kan iedereen volop genieten op zijn eigen manier.”

Ook een gesubsidieerde Gouwe Ouwe op maat bij jou in het woonzorgcentrum of verpleeghuis?
Vul dit formulier in of neem contact met ons op via info@gouweouwe.nl