Gouwe Ouwe sterren in blauw rood en beige
Gouwe Ouwe muzikant illustratie Stevie Wonder

Samen hangen we de slingers op!

Samen met jou maken we van Gouwe Ouwe de laagdrempelige en muzikale ontmoetingsplek waar ouderen even teruggaan in de tijd en genieten van livemuziek uit de jaren 60 en 70. We toveren het buurthuis of theater om tot de dancing van vroeger. De huisband speelt de grote hits; van The Beatles tot Nico Haak en de Paniekzaaiers. Plezier en contact centraal, er wordt samen gezongen, gedanst, gesjanst en er worden herinneringen opgehaald. Daar blijft het niet bij, ouderen voelen zich door Gouwe Ouwe meer verbonden en voor veel ouderen is Gouwe Ouwe een opstapje naar meer meedoen in de eigen stad, wijk of dorp.

Gouwe Ouwe maakt er ook in verpleeghuizen graag een feestje van. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan hier.

Ontmoetingen in de Wijk

Omdat beelden veel meer zeggen dan woorden en om de echte Gouwe Ouwe sfeer zelf te beleven, is het een aanrader om, voordat je verder leest, deze korte Gouwe Ouwe video te kijken. In deze video waan je je even op de dansvloer en vertellen ouderen en partnerorganisaties over de impact van Gouwe Ouwe.
Video afspelen
Gouwe Ouwe illustratie van Mick Jagger

Handen uit de mouwen
en de voetjes van de vloer

In het gehele proces werken we samen met jou en de andere lokale partners, van de voorbereiding tot de uitvoering. Iedere partij speelt een belangrijke rol in het bereiken van de doelgroep. Zij kennen immers de vindplekken, verspreiden daar het drukwerk en hebben vaak al een netwerk van ouderen die ze kunnen uitnodigen. We nodigen de partijen uit om tijdens Gouwe Ouwe hun eigen initiatieven/activiteiten te promoten onder de bezoekers tijdens een praatje of dansje met de deelnemers. Zo zijn ouderen beter op de hoogte van het aanbod en is de drempel lager om daarbij aan te sluiten. Een belangrijk aspect van deze samenwerking is de verduurzaming. We stimuleren de partijen om de samenwerking met elkaar aan te gaan en hun activiteiten af te stemmen. Stichting de Tijdmachine is daarin de aanjager en verbinder.

We werken samen met partners zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, seniorenverenigingen, buurtcentra, (wijk)theaters, ouderenzorgorganisaties, kerk, bibliotheek, maatschappelijk werk, vrijwilligersinitiatieven, horecaondernemers. Het verzachten van eenzaamheid kan immers niemand alleen. 

Vitaliteit en eenzaamheid

Bij Gouwe Ouwe genieten ouderen in goed gezelschap, halen ze herinneringen op en ontmoeten ze nieuwe mensen uit de buurt. Iedere oudere komt op de middag af, ook mensen die zich kwetsbaar of eenzaam voelen. Met de ontwikkelingen rond langer thuis wonen en een groeiende eenzaamheid onder ouderen merken we dat de vraag naar Gouwe Ouwe in de wijk toeneemt. Het is een laagdrempelige activiteit die een brede doelgroep aanspreekt.

De kracht van Gouwe Ouwe zit ook in de herhaling. Door de aanwezige ouderen te vragen om de volgende keer iemand mee te nemen die wel een feestje kan gebruiken, weten we iedere keer meer ouderen in een kwetsbare positie te bereiken. Uit onderzoek weten we dat het merendeel van de ouderen die nog niet meedoet aan activiteiten in de wijk niet afkomt op een flyer/poster of stuk in de krant maar wel meekomt met een vriend, familielid of buur. Dit is precies wat we bij Gouwe Ouwe zien gebeuren; samen brengen we ouderen in beweging!

Samen een feestje bouwen?

Wij komen graag bij je langs om kennis te maken en de mogelijkheden in kaart te brengen!
Gouwe Ouwe illustratie Mariska Veers

Impact van Gouwe Ouwe,
zoveel meer dan een fijne middag

Tussen oktober 2021 en juni 2022 deden we in samenwerking met Avance Impact onderzoek naar Gouwe Ouwe. Hoewel de coronatijd veel onzekerheid met zich meebracht, namen er ruim 45% meer ouderen deel aan onze Gouwe Ouwe’s. De belangrijkste uitkomsten op een rij:

  • Gouwe Ouwe spreekt tot de verbeelding en sluit aan bij de belevingswereld en wensen van ouderen. 9 op de 10 bezoekers heeft plezier met anderen en het gevoel erbij te horen. Ouderen beoordelen Gouwe Ouwe gemiddeld met een 9,2.
  • Gouwe Ouwe spreekt ouderen aan die nog niet (veel) meedoen: 35,4% van de bezoekers deed voorheen minder dan één keer per maand mee aan activiteiten in de gemeente; een derde van de bezoekers nam voor Gouwe Ouwe nooit deel aan activiteiten.
  • 39% van de bezoekers nam deel vanuit de wens om (meer) sociale contacten op te doen: iedereen behaalde zijn/haar doel! Vriendschappen en liefdes ontstonden op de dansvloer. Bovendien doet van deze ouderen nu 41% (meer) mee aan andere activiteiten in de eigen wijk;

*De cijfers zijn gebaseerd op zowel kwantitatief onderzoek (538 respondenten) als kwalitatief onderzoek (84 respondenten).

De samenwerking is geweldig. Ze bieden een totaalpakket van A tot Z: een volledige show waarbij ook de communicatiematerialen en -momenten perfect geregeld zijn. Het enige wat je zelf moet doen, is lokale partijen erbij betrekken.

- Lisette Oudenaarden, Wijkcoördinator gemeente Papendrecht

Gouwe Ouwe illustratie Elton John