Gouwe Ouwe sterren in blauw rood en beige

Gouwe Ouwe: Ontmoetingen in de wijk

DOOR:Evelien Tijsma
Gouwe Ouwe optreden muzikanten ontmoetingen in de wijk

In de afgelopen jaren is het belang van meedoen en fijne sociale contacten meer zichtbaar en voelbaar dan ooit. Dit hebben we allemaal ervaren; ook ouderen die zichzelf bewust op afstand hielden, omdat ze grotere risico’s lopen bij een besmetting. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gevoel van eenzaamheid flink is toegenomen, dit merken wij ook in onze contacten met ouderen.

Nu de samenleving steeds meer van het slot gaat, is het belangrijk om ontmoetingen weer mogelijk te maken en de verbinding te herstellen. Maar hoe bereik je ouderen? En dan met name die ouderen die de verbinding zijn kwijtgeraakt. En hoe zorg je dat ouderen ook echt aanhaken en weer meer mee gaan doen?

Een wondermiddel dat iedereen aanspreekt en aanzet tot meer meedoen bestaat niet. Zoveel ouderen, zoveel verschillende levens en interesses. Belangrijk is om te starten vanuit de belevingswereld. Waar ontmoetten ouderen elkaar? Juist; de dancing of instuif!

Dit is precies wat we doen met Gouwe Ouwe. Maar werkt dit ook? Op dit moment doen we kwantitatief (vragenlijsten) en kwalitatief (telefonische interviews) onderzoek naar de impact van Gouwe Ouwe in de wijk. De eerste uitkomsten zijn verrassend. Wij zeggen; poets je dansschoenen maar op!

Ontmoetingen op de dansvloer

Sinds de start van Gouwe Ouwe in 2015 hebben al ruim 20.000 ouderen genoten van een onbezorgde middag of avond vol herkenbare livemuziek uit de sixties en seventies. Van meezingers en tranentrekkers tot rock ‘n roll; Gouwe Ouwe is een muzikale reis door de tijd! Hier geniet je in goed gezelschap van een retro hapje en drankje, haal je herinneringen op en ontmoet je nieuwe mensen uit de buurt. We bereiken thuiswonende ouderen door zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun belevingswereld. Daarom toveren we de ruimte helemaal om tot de dancing of kroeg uit hun jongere jaren. Een feest der herkenning!

Beelden zeggen vaak zoveel meer; kijk hier om de sfeer bij Gouwe Ouwe te proeven.

Tijdens Gouwe Ouwe ga ik weer even helemaal terug naar vroeger. Ook de sfeer, er ontstaat een warmte en hebben mensen meer interesse in elkaar. Net als vroeger, toen was contact maken ook veel gemakkelijker. Nu ben ik veel meer timide. Doordat ik weer terug ga naar toen, is dat even helemaal weg en is contact maken ineens simpel. Het maakt je los en mensen staan er veel meer voor open.

– Ervaringsdeskundige van Gouwe Ouwe

Meer dan een feestje

Al snel blijkt Gouwe Ouwe voor veel ouderen en organisaties veel meer dan een feestje. De gezellige middag beleven is niet het doel alleen, er gebeurt zo veel meer! Organisaties zien bij Gouwe Ouwe veel nieuwe gezichten, gezichten die ze in de weken daarna ook bij andere activiteiten terugzien. Ook zijn er vaak veel meer ouderen dan verwacht; dusdanig dat er een dubbel programma wordt gedraaid. En nog belangrijker; ouderen ervaren Gouwe Ouwe als plek om anderen te ontmoeten en als opstapje om meer mee te gaan doen.

“Gouwe Ouwe was voor mij een opstapje om mijn angst om dingen te ondernemen te overwinnen. Dat is me goed bevallen en heeft me goed gedaan. Nu durf ik weer vaker mee te doen. Ik ben nu zelfs al af en toe bij andere activiteiten in de wijk geweest.”

– Bezoeker van Gouwe Ouwe in Rotterdam

De toename van eenzaamheid onder ouderen door Corona was voor ons reden om met Gouwe Ouwe nog meer ontmoetingen in de wijk mogelijk te maken. Daarom zijn we in 2021 (met steun van o.a. ZonMw en de Vriendenloterij) gestart met een speciale wijkaanpak. Samen met lokale partijen bereiken we meer en een andere groep ouderen. Partijen zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, seniorenverenigingen, buurcentra, wijktheaters, ouderenzorgorganisaties, kerk, bibliotheek, maatschappelijk werk, vrijwilligersinitiatieven en horecaondernemers. Het doorbreken van eenzaamheid kan immers niemand alleen. Daarnaast haken veel ouderen vaak aan bij bestaand aanbod in de wijk.

We zijn erg benieuwd naar de concrete impact van onze aanpak; bijvoorbeeld in het tegengaan van eenzaamheid. Daarom monitoren we zorgvuldig zowel kwantitatief als kwalitatief.

Zicht op impact

Een greep uit de resultaten tot nu toe:

  • We hebben gemerkt hoe erg de oudere wijkbewoners toe waren aan een middagje uit. De kaartjes vlogen de toonbank over en menig Gouwe Ouwe was uitverkocht. Het bereik per Gouwe Ouwe was in oktober 40% hoger en dan hebben we het nog niet over de ouderen die op de wachtlijst stonden.
  • Uit de vragenlijsten tijdens Gouwe Ouwe bleek dat meer dan 43% van de bezoekers in Rotterdam nooit deelneemt aan activiteiten in de gemeente en 41% van de bezoekers minder dan 1x per maand. Hieruit blijkt dat het bereik van Gouwe Ouwe van grote waarde kan zijn en veel potentie heeft als laagdrempelige ontmoetingsplek. Het onderzoek doen we samen met Avance, zij hebben al een korte voorlopige analyse gemaakt over de resultaten uit de kwalitatieve interviews. Hieruit bleek dat naast het bereiken van wijkbewoners die weinig tot niet actief zijn in de wijk, Gouwe Ouwe voor 21% van de bezoekers ook aanleiding is geweest tot méér meedoen in de wijk. Verder geeft 79% van de ondervraagden aan het gevoel te hebben dat ze erbij horen tijdens Gouwe Ouwe en 26% zegt zich 2 tot 4 weken na Gouwe Ouwe meer verbonden te voelen met anderen.
  • Oftewel: door Gouwe Ouwe komen ouderen het huis uit en ervaren zij een leuke middag, met andere bezoekers die kunnen leidden tot nieuwe vriendschappen. Ze raken aangehaakt bij activiteiten in de wijk via de betrokken lokale partijen, en doen zo meer mee.

“Gouwe Ouwe in Papendrecht was een enorm succes gister. Wat een enthousiast team van Stichting de Tijdmachine, heerlijk om mee te werken. Ze beloofden een feestje en dat werd het. Meer dan 300 bezoekers en zeker 50 op de dansvloer. De Gemeente Papendrecht organiseerde de middag met Theater de Willem om ontmoeting te stimuleren. De uitnodiging huis-aan-huis met de oproep vooral iemand mee te nemen die ook zo toe is aan een feestje werkt goed! Zoveel afspraken voor een volgend uitje gehoord, hartverwarmend!”

– Lisette, Gemeente Papendrecht

Doe je mee?

Nu er steeds meer mogelijk is dromen wij van duizenden Gouwe Ouwe Ontmoetingen op de dansvloer. Dit kunnen we niet alleen. Wil je met ons samenwerken in jouw buurt, wijk, stad of dorp om feestelijk eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan?

Neem contact met ons op via info@gouweouwe.nl of op 0570-832880.