Gouwe Ouwe sterren in blauw rood en beige

Dansen met de ING tijdens Gouwe Ouwe in Muiden

DOOR:Evelien Tijsma
Dansen met de ING tijdens Gouwe Ouwe in Muiden

Op een warme juni middag sponsort ING in samenwerking met de Zonnebloem een Gouwe Ouwe-feestje in de Muidense kazerne. Samen met ouderen gaan de bankmedewerkers terug naar de muzikale sixties. Afdelingsdirecteur Paul Knoop: “We willen onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien.”

Vroeger moest je vrezen voor je leven in het Noord-Hollandse Muiden. De inwoners van de idyllische vestingstad leefden onder de rook van de kruitfabriek, die met afschrikwekkende regelmaat ontplofte. Anno 2018 is alle kruit verschoten; de deuren van de onstuimige fabriek zijn voorgoed gesloten voor dynamiet en andere springstoffen. Toch springen de vonken er nog regelmatig vanaf bij de Muidenaren. Neem een kijkje in de Muidense kazerne, waar ouderen samen met vrijwilligers van de Zonnebloem, ING en Gouwe Ouwe een feestje vieren”.

– Paul Knoop, Afdelingsdirecteur ING

Buiten zindert de zomerzon, binnen de vestingmuren is het aangenaam koel. Maar liefst 18 vrijwilligers van het ING Real Estate Finance MKB-team zijn druk in de weer met het klaarzetten van stoelen, tafels en boterkoek. Zij sponsoren deze Gouwe Ouwe-middag, in samenwerking met de Zonnebloem. Op de tafels liggen foto’s van Muiden uit vroeger tijden. Achter de bar staat afdelingsdirecteur Paul Knoop. Hij heeft er zin in.

“We staan bekend als bankwezen, maar we zijn natuurlijk ook gewoon mensen die met beide benen in deze maatschappij staan. Ons werk gaat over mensen, niet alleen over geld. Met onze medewerking aan Gouwe Ouwe willen we onze maatschappelijke betrokkenheid laten zien.” Gaat hij vanmiddag nog een dansje wagen? Hij grinnikt. Voor geen goud! Voorlopig staat hij veilig achter de bar, waar hij Vieux-cola en advocaatjes met slagroom serveert.

Giechelmeisjes en sterke verhalen

De ouderen reageren verschillend op de aanwezigheid van de ING-medewerkers. Een dame vreest belangenverstrengeling: “Ik denk dat ze ons een bankrekening willen aansmeren. Mij niet gezien!” Ze wijst naar de drie vrouwen naast haar. “Dat is mijn schoonzus, dat is mijn schoonzus en dat is óók een schoonzus.” Vier op een rij. Ze giechelen als bakvissen, want of je nou 15, 55 of 85 bent, in elke vrouw leeft een giechelend tienermeisje.

Tegenover hen vertelt de 95-jarige Steef sterke verhalen over dijken en stormen. Zijn besportsokte voeten zijn gestoken in Adidas slippers. Een hipster kan er een puntje aan zuigen. Ook contrabassist Phaedra Kwant van de Gouwe Ouwe-band heeft haar schoeisel zorgvuldig uitgekozen – haar glitterschoenen completeren haar spatzuivere stem en contrabasspel. Samen met zanger en gitarist Geert Leurink, entertainer pur sang, brengt ze de menigte terug naar het tuinpad van hun vader. De bezoekers zingen massaal mee. Ze hebben allemaal wel een plek vol herinneringen, verscholen onder hoge bomen, verstopt achter doorleefde gezichten. Het tuinpad van mijn vader is voor niemand onbekend.

Steef kan niet meer dansen, maar dat mag de pret niet drukken. Zijn rechter sportsok met slipper beweegt vrolijk mee op het ritme van Foxy Foxtrot en Yesterday. Langzaam gaan de eerste voetjes van de vloer. Hoewel, langzaam… Een oudere vrouw danst in haar eentje de sterren van de hemel. Ze schudt haar billen en danst met grootse, imposante gebaren, vlak voor het podium. “Ik hoop zó dat ik op haar lijk als ik 80 ben,” aldus 20-jarige Gouwe Ouwe-stagiaire Lin. Gelukkig is er voor minder begaafde dansers de polonaise, die de dansers in verbeelding langs de Amsterdamse grachten voert. De hossende rij groeit met elke zangnoot, het publiek zingt begeesterd mee. Amsterdam slaat aan in Muiden. Steef zit te stralen: “Dit is mijn lievelings! Ik ben een echte Ajax man, weet je.”

De vrouw in de rolstoel in het hoekje geniet stilletjes. “Door mijn rolstoel ben ik aan huis gekluisterd, het is heerlijk om er even uit te zijn. En die liedjes van vroeger vergeet je nooit.” We mijmeren even over vervlogen tijden, tot we het voltallige ING-team horen juichen. Op de klanken van Marina van Rocco Granata danst Paul Knoop (jawel, de afdelingsdirecteur die veilig achter de bar stond) met een oudere dame. Zij draagt een blauwe, zwierige jurk, hij een blik die boekdelen spreekt (‘Hoe kom ik hier nou weer terecht?’).

De medewerkers hebben een brede lach op hun gezicht. Hun afdelingshoofd heeft onvermoede kanten. Ook de knappe ING-accountant Matthew waagt een dansje met een charmante oudere dame. Een match made in heaven. Zo vinden ook omstanders, die als vliegen op de vrouw afkomen: “Je straalt zó, je zou zeker wel willen dat hij bij je in bed lag?” Ze wuift de insinuaties lachend weg. “Hou op zeg mallerd, ik ben 80!

De hele nacht gedanst

Tachtig of niet, de vrouw die helemaal alleen stond te dansen kan er geen genoeg van krijgen. Ze danst alsof ze al jaren niks anders gedaan heeft. De schoonzussen stoten elkaar aan. “Kijk eens, dat is Tilly! Ik ken haar al best lang, maar zo heb ik haar nog nooit gezien!” Tilly bedankt de muzikanten na afloop uitgebreid voor hun prachtige spel. Ze heeft tranen in haar ogen. Ze is een echte globetrotter, vertelt ze. Ze leerde skiën in Zwitserland, was kindermeisje in Amerika en zag voor het eerst bananen- en ananasbomen op Caraïbisch Maagdeneiland Sint Thomas.

“Op Sint Thomas leerden vriendinnen uit Puerto Rico mij dansen. ‘Naar achteren met je billen, Tilly!’ zeiden ze.” Tilly kan zich Oud & Nieuw met deze vriendinnen nog levendig herinneren. “Ik had een prachtige jurk gemaakt en kreeg een kroontje op. Lieverd, je wilt het niet geloven; ik heb de hele nacht gedanst!” Ze is zichtbaar geëmotioneerd. “En vandaag, toen ik deze geweldige muzikanten hoorde, kwam alles weer boven. Ik heb jaren niet zo gedanst, niemand in deze zaal kent mij zo. Maar toen ik de muziek hoorde, móest het gewoon!” Tilly knuffelt de muzikanten met tranen in haar ogen. “Het was een dag met een gouden randje!” jubelt ze.

En gelukkig, gelúkkig hoefde ze voor dat gouden randje geen bankrekening te openen.

Gouwe Ouwe verzorgt muzikale sixties-feestjes voor ouderen op locatie. Mét een fantastische band, een ouderwets jaren 60-decor en retro hapjes en drankjes. Wil jij met je bedrijf ook bijdragen aan een oude dag met een gouden randje? Neem dan contact op met info@gouweouwe.nl en bezorg ouderen de dag van hun leven!